Blue Tigers

BLUE TIGERS - "Željini fanatici"

BlueTigersBilo je to davne 1987 godine, mjesec maj, Novo Sarajevo, naselje «Socijalno». U maju kažu, sve važne stvari se na svijetu dešavaju. Ne sluteći važnost svoje ideje koja je proizašla iz velike ljubavi prema obližnjem hramu fudbala i plavoj boji,  Vaca, Srle, Enko, Vlado, Klara, Nešo i Slava… prvi put izgovaraju ime Blue Tigers i osnivaju jednu od najstarijih navijačkih skupina na prostorima ex Jugoslavije, fanatično odanu FK Željezničaru.

Možda je blizina Hrama a možda samo odrastanje na urbanom Sarajevskom“ r-n-r asfaltu“ koje znači biti isti, poseban i slobodan, biti samo svoj, uticalo na radjanje ove ljubavi i u njima, ljubavi koja je puno starija od njih samih, rodjena dalekih dvadesetih prošlog vijeka u grudima njihovih predaka. Napravljen je i prvi transparent kojeg i danas vidjamo na utakmicama voljenog Želje.

Baš tih godina italijanski plavo bijeli Napoli je harao Evropom predvodjen legendom fudbala, Diegom Armandom Maradonom, čovjekom koji je igrao srcem , koji se svakim svojim golom oduživao vjernim navijačima i prvi put uspostavio odnos navijači – igrač, te vrste, odnos kakav na ovim prostorima samo u Želji imamo. Ta grupa Napuljskih tifoza je sebe nazivala Blue Tigers. Otuda i ideja za ime, jer je želja bila da se atmosfera iz Italije prenese na terene gdje igra Željo. Nastavak priče je legenda kao i sve ostalo vezano za ove momke...

Odlazak na gostovanja tada još srednjoškolaca i osnovaca ostavio je poseban pečat na odnos sa svojim Željom. Skupljale su se pare za baklje, dimne i ostale navijačke rekvizite koje su na tribinama širom bivše juge Manijacima davale epitet pravih tifoza koji znaju praviti ludu i usijanu atmosferu. Blue Tigersi su nabavili i čuvene bengalke koje ce se zapaliti tokom rasturanja «strašne» Zvezde na Grbvaici - Zvezde koja slijedeće sezone postaje prvak svijeta! Nakon bakljade policija je još jednom podsjetila jug da voljeti Želju često znači i dobiti pendrek preko ledja. Ali koga nisu kamenjem gađali, i ko se nije raznih lokomotiva i vozova nagledao ne zna šta je gostovanje i Željo, reći će Tigersi.

Onda je došao rat i zapaljen je "Hram". Blue Tigersi su ga još više zavoljeli... Nakon rata sudbina ih je odvela do raznih dijelova svijeta, ali nešto ih spaja što je i od sudbine jače, a to je Željo. Ide se u Zenicu , Tuzlu , Mostar, Čitluk, Bihać. Putovanja su bliža ali opasnija. No ljubav prema Želji je jača od svega. Okosnicu skupine sada čine i raja sa Grbavice Jasa, Maxo, Eka, Eno, Hare.. zajedno sa Enkom, Slavom, Draženom i Vacom koji je u Švedskoj na evropskom hladnom sjeveru, dok mu je srce -  već pogadjate, na jugu.

Od transparenata tu je onaj predratni, jedan od najstarijih na Jugu, a napravljen je i novi. Ne morate ih lično znati da ih prepoznate na utakmicama. To su oni momci kojima u očima sjaji Željo i koje ni najveći psiholozi svijeta ne bi razumjeli sve dok jednom sa njima tekmu ne bi pogledali i za nju se spremali. Odnosi sa ostalim Manijacima su perfektni, zajedno se koordiniraju akcije sa Vendettom, Irriducibili ekipom i ostalim...

"Biti Blue Tiger znači biti odan plavoj boji. Znači neponovljiv osjećaj sreće i ludila kad lopta prelazi liniju gola Željinog protivnika.

Biti Blue Tiger znači i suze i smijeh. Znači stakleni tupi zvuk pune krigle piva kad se nazdravlja što daje još jači ritam veselju nakon svake Željine pobjede.

Biti Blue Tiger znači neponovljiv osjećaj gadjenja i sažaljenja kad prolaziš pored livade na kojoj je pred rat održana prva Korida i na kojoj se i sad volovi sudaraju, bodu i «gonjaju» loptu.

Biti Blue Tiger znači da nikad nećeš hodati sam.."