Vendetta

Navijačka grupa Vendetta nastaje u trenucima najveće rezultatske krize FK Željezničar, sezone 1998/99 kada je Željo bio daleko ispod svog sportskog renomea i ugleda te bio predmetom podsmjeha rivalske navijačke grupe osnažene u to vrijeme velikom medijskom i političkom kampanjom. Zatišje na tribini i predstojeća utakmica Super Kupa sa gradskim rivalom FK Sarajevo (onako usput da napomenemo pobjeda Želje 4:0 kad se niko nije nadao) je poslužila za promociju transparenta koji je izražavao odlučnost i nepokolebljivost dijela armije navijača Željezničara koji neće stajati po strani ni u najtežoj situaciji kada se radi o njihovom klubu.

Coyote, osnivač, je dao ime grupi vodeći računa da niti jedna grupa sa prostora balkana nije nosila takvo ime a pogotovo ni jedna viđenija grupa u svijetu. Kako je grupa imidžom orijentisana ka pirotehnici tako je i ime trebalo podsjećati na talijanske grupe koje su sklonije ovom vidu fešte na tribinama. Grupu su ispočetka sačinjavali Coyote (osnivac), Zlatko, Šerif, Husmin, Damir, Sale, Dejan, Amir, da bi nedugo kasnije došli Dado, Goran, Sanjin, Nihad, Emke uz veliki broj prijatelja i simpatizera koji su stajali ili stoje danas sa nama na tribini, što samostalno a što u ostalim navijačkim grupama.

Vendetta učestvuje u mnogim poslijeratnim navijačkim pripremama, akcijama i daje svoj doprinos kroz materijalno, tekstualno, fizičko i svako drugo učešće. Često je i sama grupa bivala organizatorom nekih akcija u slavu Željezničara.

Grupa ideoloski nije orijentisana ni prema jednom postojećem ponuđenom modelu, dakle ni ljevica ni desnica, kao ni to da ima svoje uzore u tom pogledu, a jedini parametar po kojem se ravna sa rivalskim grupama je učinak na tribini i učinjena djela. Iz čistog sporta grupa je više puta išla na utakmice državne reprezentacije u fudbalu i košarci te učestvovala u sadejstvu sa drugim navijačkim grupama u ukupnom dojmu na tribinama.

Odnos prema suparničkim navijačima zavisi od odnosa pokazanog prema nama i prema tome odredjuje ponašanje i aktivnosti naše grupe . Navijanje je usmjereno prema svom klubu bez profanih dnevno-političkih tema, ideoloških ili rasno-nacionalnih predrasuda u čemu Vendetta ne želi da učestvuje. Ponekad ili bolje rečeno vrlo često je začinjeno humorom i pivom. U grupi svi bez razlike vole taj dio zabave i često se mogu vidjeti zajedno u barovima u trenucima opuštanja. Ustvari češće nego na utakmicama jer se prvenstvo igra samo malo više od pola godine...

Transparenti, baklje, dimnjaci, petarde, vlastite majice i vlastiti šalovi, dio su imidža Vendette uz pregrst navijačkih pjesama i slogana od kojih se neki i danas mogu čuti na Željinom jugu.

Šta ne volimo? Laž, drukere ili potkazivače, lažne prijatelje, lajavce, nacionaliste/fašiste, zavidne i ljubomorne tipove, siledžije i policiju.

Šta volimo? Željezničar, generalno fudbal, žene, pivo i sve ostale alkoholne derivate, feštu i fer plej.

Šta cijenimo? Poštene, hrabre, odane, iskrene i svaku pravu navijačku akciju odakle god da potiče.

Ideja kojom se osnivač grupe poveo je da se ratom prekinuti navijački kontinuitet Željinog kopa kvalitativno unaprijedi, jug osnaži i okupi još navijača Željezničara orijentisanih ka ljubavi prema svom klubu i nepokolebljivoj odbrani dostojanstva njegovog imena rasterećenog svakog vida podjela medju ljudima a ujedinjenih i okupljenih oko jednog kluba FK Željezničar. Takva orijentacija stvorila je vremenom izvjestan respekt prema pojedinim eksponiranijim članovima Vendette, kako u vlastitoj, tako i u drugim sportski orijentisanim sredinama gdje globalna navijačka ideja i navijačko djelo imaju plodno tlo.

Za sve informacije o grupi tražite Damira (Damir-Vendetta) koji je vremenom postao vodja grupe jer je u najvećem broju prošao sito i rešeto Željinih gostovanja, pa se s pravom može reći da, ako je Coyote dao oblik i imidž grupi, onda je Damir pronio ime i prepoznatljivost Vendette.